سفالگری بدون کوره – بدون کوره، سفالگری کن!

587
سفالگری بدون کوره

چگونه بدون کوره سفالگری کنیم؟


سفالگری، هنری باستانی و تحسین‌برانگیز که هزاران سال ارائه‌گر تجسم خلاقیت بشر بوده است و قرن‌های متمادی‌ست که انسان‌ها با بهره‌گیری از خواص منحصر به فرد خاک رس، اشیاء کاربردی و تزئینی متنوعی را خلق می‌کنند. به طور سنتی، تبدیل خاک رس خام به قطعات سرامیکی مستحکم و با دوام، مستلزم پخت در کوره با دمای بالا است که استحکام و ماندگاری قطعات را تضمین می‌کند.

 با این حال، دسترسی به کوره برای همه مشتاقان هنر امکان‌پذیر نیست و از سوی دیگر برخی از هنرمندان به دنبال روش‌های جایگزین یا سنتی‌تر برای تحقق دیدگاه‌های خلاقانه خود هستند.

این نوشتار به دنیای شگفت‌انگیز سفالگری بدون کوره می‌پردازد و تکنیک‌های جایگزینی را برای خلق قطعات سفالی زیبا و کاربردی معرفی می‌کند. با بررسی روش‌هایی مانند خاک رس هوا-خشک، پخت گودال و پخت در فر، می‌توانیم انعطاف‌پذیری و تطبیق‌پذیری این هنر بی‌انتها را تحسین کنیم. این رویکردها نه تنها طیف گسترده‌تری از افراد را با هنر سفالگری عجین می‌کند، بلکه می‌تواند ما را به روش‌های باستانی و ساده‌تر و روستایی‌تر کار با خاک رس متصل کنند. سفالگری بدون کوره، چه از روی ضرورت و چه تمایل به تجربه سنتی و عملی‌تر، راهی غنی و ارزشمند برای بیان هنری خلاقیت‌های بشر ارائه می‌دهد.

این مقاله به بررسی سه تکنیک اصلی برای پخت سفال بدون کوره می پردازد:

سفالگری با خاک رس هوا-خشک

خاک رس هوا-خشک یک ماده چندکاره و کاربرپسند است که در بین هنرمندان، صنعت‌گران و علاقه‌مندان به سرگرمی بسیار محبوب شده است. برخلاف خاک رس سنتی که برای سخت شدن و دوام نیاز به پخت در کوره دارد، خاک رس هوا-خشک به طور طبیعی در دمای اتاق و در معرض هوا سفت می‌شود. این ویژگی آن را به گزینه‌ای عالی برای مبتدیان، کودکان و هر فردی که به دنبال یک روش ساخت آسان و بدون استفاده از کوره می‌گردد، تبدیل کرده است.

اگرچه قطعات ساخته شده از خاک رس هوا-خشک ضد آب یا به استحکام سرامیک‌های پخته شده نخواهند بود، اما برای ساخت اشیاء تزئینی نظیر مجسمه‌ها، زیورآلات، برخی اشیاء تزئینی خانگی مانند گلدان‌ها، کاسه‌ها و سایر ادوات تزئینی بسیار مناسب هستند.

بیشتر بخوانید  نقش برجسته چیست؟ معرفی تکنیک نقش برجسته

همچنین این نوع خاک رس انتخاب بسیار مناسبی به منظور ساخت نمونه‌های اولیه و مدل‌ها می‌باشد. از این رو، هنرمندان و طراحان اغلب از آن برای ایجاد نمونه‌ها یا مدل‌ها استفاده می‌کنند زیرا استفاده از آن آسان است و به سرعت نیز خشک می‌شود. زمان خشک شدن این قطعات می‌تواند بسته به ضخامت قطعه متفاوت باشد اما معمولاً بین 24 تا 72 ساعت طول می‌کشد. علاوه بر این، استفاده از خاک رس هوا-خشک در پروژه‌های آموزشی مدارس و فعالیت‌ها و برنامه‌های هنری مشابه، بسیار رایج است.

این قطعات را می‌توان رنگ‌آمیزی، سنباده‌کشی و با مواد مختلف تزئین کرد تا قطعاتی منحصر به فرد و رنگارنگ ایجاد شوند. بزرگترین مزیت این نوع خاک رس این است که نیازی به کوره سفالگری ندارد. این ویژگی آن را برای کسانی که به تجهیزات تخصصی دسترسی ندارند، قابل دسترس می‌سازد. از دیگر دلایل محبوبیت خاک رس هوا-خشک می‌توان به کاربری آسان این نوع از خاک رس اشاره کرد؛ زیرا می‌توان آن را با دست یا ابزارهای ساده قالب‌گیری، مجسمه‌سازی و بافت‌دهی نمود.

پخت سفال در گودال بدون کوره سفالگری

روش پخت در گودال ارتباط منحصر به فردی با روش‌های تاریخی سفالگری ارائه می‌کند. در این روش، در ابتدا گودالی در زمین حفر می‌شود که معمولاً حدود یک تا دو فوت عمق دارد. اندازه و عمق گودال می‌تواند بسته به مقدار سفال و شدت پخت مورد نظر متفاوت باشد. قطعات سفالی از خاک رس خام ساخته شده و به طور کامل خشک می‌شوند. برخی سفالگران مواد آلی یا اکسیدهای فلزی مختلفی را بر روی سطح سفال اعمال می‌کنند تا در طول فرآیند پخت اثرات جالبی ایجاد کنند. کف گودال نیز با مواد قابل احتراق مانند چوب، برگ، کاه یا خاک‌اره پوشانده می‌شود. قطعات سفالی خشک شده به دقت در گودال قرار داده می‌شوند و اغلب با مواد قابل احتراق بیشتری احاطه یا پوشانده می‌شوند.

پخت سفال در گودالفرآیند ایجاد آتش نیز باید به صورت تدریجی انجام شود و دقت کافی در این امر صورت پذیرد تا از شوک حرارتی که می‌تواند منجر به ترک خوردن سفال شود، جلوگیری شود. شدت و مدت زمان آتش به شدت می‌تواند بر ظاهر نهایی سفال تأثیرگذار باشد. پس از اتمام پخت، اجازه داده می‌شود گودال به آرامی خنک شود.

بیشتر بخوانید  معرفی قدیمی ترین کوره‌های سفالگری

سرد شدن سریع نیز می‌تواند باعث ترک خوردن سفال در این روش شود، بنابراین صبر و حوصله در طی این فرآیند امری ضروری است. دود حاصل از مواد آلی در این روش معمولاً رنگ‌های سیاه و قهوه‌ای غنی به سفال می‌دهد که این روش را به رویکردی محبوب برای بسیاری از هنرمندان تبدیل کرده است. دستیابی به نتایج مطلوب در این روش، اغلب نیاز به تمرین، آزمایش و نظارت بر آتش دارد و درک این موضوع که چگونه مواد و شرایط پخت مختلف بر نتیجه تأثیر می‌گذارند، کلید موفقیت در این تکنیک است.

پخت سفال در فر خانگی

روش پخت در فر خانگی، رویکردی در دسترس و ایمن برای سفالگری است؛ به‌ویژه برای کسانی که در استفاده از شعله‌های باز مردد هستند یا به کوره دسترسی ندارند. با این وجود باید توجه داشت که همه انواع خاک برای پخت در فر خانگی مناسب نیستند و این روش صرفا می‌تواند برای انواع خاصی از خاک‌های رس کارآمد عمل کند.

استفاده از فر برای پخت سفالبهترین نتایج این روش برای قطعات کوچک و نازک ساخته شده از خاک‌های رس هوا-خشک و خاک‌های رس کم‌دما حاصل می‌شود. مقصود از خاک‌های کم‌دما، نوع خاصی از خاک است که به‌طور خاص برای پخت در دماهای پایین‌تر طراحی شده‌اند که مناسب برای فرهای خانگی هستند. فرآیند پخت در فرهای خانگی در دماهای بسیار کمتری نسبت به کوره‌ها صورت می‌گیرد. به‌طور معمول، دما در پخت به روش فرهای خانگی در حدود ۹۳-۱۲۱ درجه سلسیوس (۲۰۰-۲۵۰ درجه فارنهایت) است.

پخت سفال در فر

این در حالی است که در کوره‌ها دما تا ۱۳۰۰ درجه سلسیوس یا ۲۴۰۰ درجه فارنهایت می‌باشد. بیشتر لعاب‌ها نیاز به دماهای بالا برای رشد و اتصال به خاک دارند. از این رو، قطعات پخته شده در فر خانگی معمولاً تمامیت طبیعی و بدون لعاب خواهند داشت مگر اینکه از لعاب‌های کم‌دما طراحی شده برای دماهای پایین استفاده شود. مدت زمان پخت در فرهای خانگی نیز بسته به ضخامت و نوع خاک معمولاً بین ۳۰ دقیقه تا چند ساعت می‌تواند متغیر باشد. همچنین به منظور حصول نتایج بهتر، پیروی از دستورالعمل‌های تولیدکننده خاک رس برای زمان‌ها و دماهای مناسب خشک کردن و پخت بسیار حائز اهمیت است.

بیشتر بخوانید  آموزش معرق کاری چرم روی سفال

نتیجه‌گیری

با وجود اینکه کوره کماکان بهترین ابزار به منظور ایجاد سفال‌های مستحکم، با دوام و کاربردی است، اما نمی‌توان منکر شد که کشف تکنیک‌های پخت جایگزین، درهای بیشتری را رو به زیبایی‌های این هنر باز می‌کند. روش خاک رس هوا-خشک، فرصتی را برای علاقمندان به سفالگری فراهم می‌آورد که بدون هیچگونه تجهیزات ویژه‌ای، لذت سفالگری را تجربه نمایند. اگرچه به طور کلی در مقایسه با قطعات پخته شده در کوره، قطعات ساخته شده به روش هوا-خشک چندان قوی نیستند، دوام چندانی ندارند و ضدآب نیز نیستند.

از سوی دیگر، در روش پخت در گودال که می‌توان آن را پلی میان هنر و تاریخ نیز دانست، با ایجاد اثرات سطحی منحصر به فرد و پیچیدگی‌های غیرقابل پیش‌بینی به دلیل تغییرات دما و الگوهای دود، زیبایی‌های ویژه‌ای خلق می‌کند که می‌توان آن را نمودی عینی میان هنر و سفالگری تلقی نمود.با این وجود نباید از اهمیت نیاز به نظارت دقیق، تخصص در این روش غافل شد و باید توجه نمود که این روش در مقایسه با پخت سفال در کوره، نتایج یکنواختی ندارد.

روش پخت در فرهای خانگی نیز به عنوان روشی ایمن، دسترسی‌پذیر و مناسب برای پروژه‌های کوچک در خانه می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد اما نباید محدودیت‌های ناشی از دامنه دمایی فرهای خانگی را از یاد برد که انواع خاک و تمامیت‌های قابل دستیابی را محدود می‌کند؛ چرا که لعاب‌ها معمولاً نیاز به دماهای بالاتری نسبت به فر خانگی دارند.

هر یک از این روش‌ها، مزایا و چالش‌های منحصر به فردی دارند که بسته به نیازها، سطح مهارت و نتایج هنری مورد نظر می‌توانند پاسخگوی علاقمندان به سفالگری باشند. بدون تردید برای هر یک از مشتاقان سفالگری با هر سطحی که می‌‌خواهند خلاقیت‌های خود را گسترش دهند، دنیای جذاب سفالگری بدون استفاده از کوره می‌تواند تجربه‌ای بی‌بدیل باشد ولی هیچ کدام از روش های ذکر شده در مقایسه با کوره سفالگری اصولی و با دقت نیستند !!

5/5 - (8 امتیاز)
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

من یه فر سنتی تنوری دارم تنور گازی شعله مستقیم داره داخلش زیورآلات سفالیمو میذارم تو سینی داخلش می پزم چون برای زیورآلات پخت کامل سفال لازم نیست بعضی چیزا رو هم گذاشتم روی شعله مستقیم تنورم رنگش عوض شد و مثل آجر شد
شکستم دیدم وسطش هم پخته و مثل سفال کامل شده
البته سختی داره چون شعله محدوده و کوچیک و بخاطر کابینت نمیتونم زیاد کنم تنور رو چون به کابینت صدمه می رسه ولی اگر یه تنور با چند شعله در کف طراحی بشه برای سفال میشه استفاده میکرد و کاملا هم میپزه
فقط نمیدونم برای لعاب هم میشه اینکارو کرد رو شعله مستقیم یا نه…